Onderhouden van uw trouwringen
Ondanks dat u zo voorzichtig mogelijk bent met uw trouwringen, zijn beschadigingen niet te voorkomen. U draagt uw trouwring dagelijks en daardoor krijgt het dan ook vaak zwaar te verduren.
Hoe verschrikkelijk zonde het ook is, maar op het moment dat u elkaar het Ja-woord geeft zullen de eerste krasjes al snel zichtbaar zijn. Na het Ja-woord zullen de uitgenodigde gasten u feliciteren en daarbij u wellicht de hand schudden. Als de andere persoon ook een ring draagt aan de zelfde hand, dan zullen de ringen met elkaar in contact komen en zullen hierdoor lichtjes beschadigen. Aangezien snel al een tiental mensen u de hand zullen schudden, heeft u direct een aantal krasjes te pakken.
Daarnaast zult u merken dat bij de normale huis, tuin, en keuken gebruik, dat u vaak in contact komt met metalen of andere harde voorwerpen. Bijvoorbeeld de pannen in de keuken, de deurklink of een bossleutels. Dit zijn allemaal harde materialen die ervoor zorgen dat het oppervlak zal krassen.
Sieraden waarvan het oppervlak gematteerd is, zal door krasjes steeds meer gaan glimmen.
Onder het matte oppervlak is het sieraad glimmend, dus door het stoten wordt het matte eraf gekrast waardoor de krasjes duidelijker opvallen.
Hieronder een aantal tips voor de onderhoud van uw trouwringen:
Onderhoud van geelgoud of rosé(rood) goud
Sieraden gemaakt uit geelgoud of rosé(rood) goud zijn gemakkelijk te onderhouden.
Hoewel er aan een gouden sieraad weinig of geen onderhoud is, kunnen ze door het dragen toch hun glans verliezen. Dit verschilt van persoon tot persoon, immers niet iedereen heeft bijvoorbeeld het zelfde beroep.
Wanneer uw gouden sieraden wat dof worden kunt u met een lauw zeepsopje met een paar druppels ammonia toegevoegd ze weer laten glimmen. Gebruik een zachte (tanden) borstel om eventueel vuil tussen de randjes en eventueel de diamanten weg te werken. Spoel daarna het sieraad goed af met lauw water en droog ze met een schone, niet pluizend doekje.
Let op! Organische edelstenen (Stenen die afkomstig zijn van planten of dieren)mogen nooit of ter nimmer met ammonia worden gereinigd, dit omdat deze edelstenen bros zijn.
Gouden sieraden kunnen ook hun glans verliezen door krasjes. Bij een geel- of rosé(rood) gouden sieraad kunnen deze krasjes probleemloos weg gepolijst worden. Als u de bekraste trouwringen bij ons langs brengt, polijsten wij dit onder service weer weg voor u.
Heeft u een trouwring die gematteerd is, maken wij die weer onder service mat.
Onderhoud van Witgoud
Over het algemeen kunt u het witgoud op dezelfde wijze onderhouden als het geel- of rosé(rood) goud. Toch is er wel een verschil.
Om het witgoud een mooie witte glans te geven wordt er een toplaag rhodium op het sieraad gelegd.
Rhodium is een hard wit metaal dat valt onder de platina groep.
Echter wanneer een witgouden sieraad veel wordt gedragen zal het rhodium er af slijten, met als gevolg dat het witgouden sieraad zijn originele gelige kleur krijgt. Dit is weer op te lossen door er een nieuwe rhodium laag aan te brengen, ook wel rhodineren genoemd. Helaas zijn hier wel kosten aan verbonden.
Bij aanschaf van een witgouden sieraad dient u rekening mee te houden dat vroeg of laat het rhodium laagje er slijt, voor het mooie moet het dan weer gerhodineerd worden. Hoe lang het rhodium laagje goed blijft heeft met verschillende factoren te maken, dit kan o.a. te maken hebben met de huidtype, en hoeveel het sieraad in contact komt met andere voorwerpen.
Om die reden kunnen we helaas ook geen garantie geven op het afslijten van het rhodium.
Wat ik meestal als tip meegeef is om de trouwringen aan de linkerhand te dragen (als u uiteraard rechtshandig bent) met de rechterhand doet u veel meer handelingen waardoor hij sneller beschadigd dan aan de linkerhand.
Onderhoud staal en titanium
Staal en titanium zijn 2 zeer harde materialen, zo hard dat dit ook niet snel zal verbuigen.
Echter zullen deze 2 materialen net zo snel beschadigen als het goud.
Door het gebruik ,en zoals eerder hier boven beschreven, komt u veel in aanraking met andere harde materialen die de oppervlak van het sieraad zullen doen krassen.
Onderhoud van diamanten en edelstenen
Diamant is het hardste materiaal ter wereld. Om die reden is er ook zo goed als geen onderhoud aan deze edelsteen, echter kan een diamant wel degelijk kapot gaan! Vaak wordt beweerd dat dit niet zo is, maar het tegendeel is helaas waar. Gelukkig komt dit zeer zelden voor.
Ondanks dat diamant een zeer harde materiaal is, ontstaat soms de indruk dat de diamant minder schittering heeft dan bij de aanschaf, de reden hiervoor is simpel.
Een diamant schittert omdat hij het licht opvangt en via de facetten terugkaatst. Op de plaats waar de diamant is gezet zit er meestal een gaatje of een lijntje in het sieraad waardoor het licht ook de diamant kan bereiken. Echter een nadeel hiervan is dat hier viezigheid samen hoopt waardoor het licht de diamant niet kan bereiken. Daardoor zal de diamant minder gaan schitteren.
Omdat de gaatjes vaak zo klein zijn, zijn ze ook erg lastig schoon te maken.
U kunt dit deels schoon krijgen op de manier die hier eerder boven is beschreven (Onderhoud van geelgoud- of rosé (rood) goud).
Daarnaast wordt over het algemeen geadviseerd om sieraden met diamanten jaarlijks te laten controleren.